Direct contact? Bel: +31 53 4302 836

Genux knieorthese

Genux knieorthese

Levert échte stabiliteit rond uw knie

Met gepatenteerd anti-afzaksysteem: de Genux de hele dag op z'n plek.

De Genux is een bijzondere knieorthese (ook wel knie brace of knie spalk genoemd). Het unieke concept van deze orthese maakt het mogelijk om heel precies en individueel af te stellen hoeveel steun en correctie door de orthese wordt geleverd. Daarnaast is de orthese voorzien van het gepatenteerde anti-afzaksysteem. Daardoor blijft de Genux gedurende de hele dag z’n werk goed en comfortabel doen.

De Genux wordt gebruikt als de knie echt ondersteuning nodig heeft, bijvoorbeeld bij een valgus– of varusinstabiliteit van de knie of bij een beginnende overstrekking van de knie. In die gevallen moeten er door een knieorthese behoorlijk grote krachten geleverd worden om functionele verbetering te leveren. De Genux is daar als geen ander toe in staat.

Een versleten knie…en nu?

Osteo Artrose (OA) van het kniegewricht is een veelvoorkomende aandoening die in de volksmond weleens ‘versleten knie’ wordt genoemd. Artrose kan in alle gewrichten van het lichaam optreden, dus ook in de knie. Artrose komt grofweg twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. De kans om deze aandoening te krijgen neemt toe met de leeftijd. De knie is het grootste gewricht in het lichaam en voor staan en lopen erg belangrijk. De gevolgen van artrose in de knie kunnen dan ook ernstig zijn. Meestal is er sprake van chronische pijnklachten. Ook instabiliteit van de knie komt veel voor. De knie zakt dan in een x-stand (valgus) of in een o-stand (varus). Het kan zijn dat uw klachten zo erg worden dat u een knieorthese (ook wel brace genoemd) nodig heeft.

Ook bij beginnende hyperextensie

Door de stabiele opbouw van de Genux wordt deze ook wel gebruikt bij beginnende hyperextensie (overstrekking) van de knie. Dat komt bijvoorbeeld wel voor bij mensen met hypermobiliteit of het Ehlers Danlos Syndroom (EDS). De Genux is dan een slanke lichtgewicht orthese die de knie goed kan stabiliseren zodat hij niet in de pijnlijke overstrekking schiet.

Specificaties van de Genux knieorthese

Stabiliteit bij varus

  • Orthese mediaal (binnenzijde been) geplaatst
  • FS kabel lateraal

Stabiliteit bij valgus

  • Orthese lateraal (buitenzijde been) geplaatst ( zie afbeelding)
  • FS kabel mediaal

Stabiliteit bij overstrekking

  • Extensiestop ingebouwd in scharnier

Gepatenteerd anti-afzaksysteem

  • Ophanging aan comfortabele kuitband
  • Rolletjes op bovenbeen zorgen voor huidmigratie
  • Daardoor minder neerwaartse druk op de orthese bij strekken van de knie

Comfort

  • Zachte banden aan de achterzijde
  • Pelottes voor zijwaartse druk voorzien van soepel, zacht materiaal
  • Lichtgewicht

Maatwerk

Moderne vormgeving

  • Bandages in fraaie antraciet kleur
  • Vernieuwde pelottes
Genux kniebrace

De Genux knieorthese

 

Genux voor x-been of o-been

De Genux is bedoeld voor mensen met instabiliteit van de knie in valgus of varus. Bij een valgus (x-stand) zakt de knie ten opzichte van enkel en heup naar binnen (van voren gezien). Bij een varus (o-stand) is het juist andersom. De Genux helpt dit te compenseren en dit leidt meestal al vrij snel tot verbetering van de stabiliteit en vermindering van de klachten.

Instabiliteit door artrose

Deze instabiliteit kan veroorzaakt worden door artrose, waarbij door degeneratie van kraakbeen er té veel speling in het gewricht ontstaat. Meestal is dat aan één zijde van de knie erger dan aan de andere. Omdat aan de meest aangedane zijde het meeste kraakbeen weg is, zakt de knie juist die kant op. Bij een valgus is juist de laterale (buitenzijde) zijde van de knie het meest aangedaan en zakt de knie daar meer in, zodat een x-stand van de knie ontstaat. Voor varus is het net andersom. Als gevolg van het scheef zakken wordt de belasting aan de aangedane zijde van de knie ook nog eens vergroot, wat het probleem alleen maar erger maakt. Behandeling is dan noodzakelijk om de functionele mogelijkheden van de knie te herstellen, de druk op de meest aangedane zijde te verminderen, de instabiliteit op te heffen en uiteindelijk ook de pijn te verlagen.

Instabiliteit door bandletsel

Soms is de instabiliteit van de knie niet veroorzaakt door verlies aan kraakbeen, maar door gescheurde ligamenten van de knie, meestal veroorzaakt door een trauma, bijvoorbeeld ten gevolge van sport, of een auto ongeluk. Door gescheurde ligamenten kan de knie zijn intrinsieke stabiliteit verliezen. Voor een deel kunnen de spieren dat nog een beetje opvangen, maar ook niet meer dan een beetje. Om te voorkomen dat de knie (banden, kapsels, pezen) nog verder beschadigd, is het soms nodig om een orthese te gaan dragen die de frontale stabiliteit van de knie over kan nemen. De Genux is uitstekend in staat om in zo’n geval een instabiele valgus of varus van de knie te stabiliseren.

Hypermobiliteit

Soms zijn de ligamenten (banden) van de knie nog wel intact, maar zijn ze gewoon te slap / teveel opgerekt. Dat komt wel voor bij mensen met hypermobiliteitsklachten (bv Ehlers Danlos Syndroom, EDS). Ook in die gevallen is een orthese soms nodig om de functionele mogelijkheden van de knie te vergroten door de zijdelingse stabiliteit met een orthese over te nemen.

Overstrekking van de knie

Soms valt het met de zijdelingse instabiliteit van de knie nog wel mee, vooral omdat, zoals aangegeven de spieren daar nog een beetje kunnen helpen, maar komen de voornaamste klachten voort uit (een beginnende) overstrekking van de knie. Juist dat kan erg veel pijnklachten en irritatie opleveren. Bovendien wordt een onbehandelde overstrekking steeds erger, omdat bij iedere stap de ligamenten weer een beetje meer overstrekt worden. De Genux is door de ingebouwde extensiestop in het kniescharnier én door de lange stabiele opbouw goed in staat om de knie ook in extensie te stabiliseren. Daarmee wordt verergering van de hyperextensie voorkomen en worden de functionele mogelijkheden van de knie vergroot.

Of allemaal tegelijk

Met de Genux kunnen we gelukkig ook beste een valgus én een hyperextensie stabiliseren. De orthese is sterk genoeg om flinke stabiliteit te geven, ook in gevallen waarbij de instabiliteit fors is. Wordt met name de hyperextensie erg groot, dan adviseren we op een gegeven moment om een UTX-POST te overwegen. Deze Ambroise orthese is nog beter in staat om ook bij wat ernstiger hyperextensies goede stabiliteit aan lichtgewicht draagcomfort te koppelen. Bovendien zien we vaak dat er bij ernstige hyperextensies toch wat meer aan de hand is dan alleen maar een overstrekking van de knie. Met de UTX lijn kunnen we meestal ook die andere aspecten goed ondersteunen.

Niet geschikt in geval van:

  • Overgewicht (> 120 kg)
  • Knie flexiecontractuur > 10º
  • Niet corrigeerbare valgus/varus > 10º
  • Volledige instabiliteit: valgus én varus
  • Hyperextensie > 20° (kies in dat geval een UTX POST)

De Genux kan, afhankelijk van het gebruik, de afstelling en de mate van instabiliteit van het been, aanzienlijke correctiekrachten op het been uitoefenen. Wees daarom voorzichtig met overgevoeligheid voor druk op de huid.

Bij mensen met doorbloedingsproblemen wordt geadviseerd het gebruik van de Genux ook met de behandelend arts te bespreken. De kuitband van de Genux is een min of meer circulaire band om het been die in zo’n klinische situatie wellicht af te raden is.

Bestelcodes voor de professional

400001 | Genux lateraal | links
400002 | Genux lateraal | rechts
400003 | Genux mediaal | links
400004 | Genux mediaal | rechts

Instructies voor de Genux knieorthese

In dit filmpje kunt u zien hoe de banden van de orthese wordt aangetrokken.

In het filmpje hieronder wordt de orthese helemaal aangedaan:

Voor meer filmpjes over het gebruik van de Genux kunt u onze YouTube kanaal bezoeken

Handleiding Genux knieorthese

Of download hier de Genux knieorthese Handleiding

Hoe werkt de GENUX?

De GENUX is speciaal ontwikkeld voor toepassing bij mensen met ernstige klachten ten gevolge van artrose van de knie. Het is een lichtgewicht orthese die individueel voor u op maat gemaakt wordt. De Genux OA stabiliseert en corrigeert de aangedane knie.

Tegendruk

Het frame van de Genux OA voorkomt dat de knie teveel in valgus of juist in varus doorzakt door tegendruk op het been op te bouwen. Daardoor vermindert de belasting in de knie op de aangedane zijde: er komt minder druk te staan op de kant van de knie waar het kraakbeen het meest is aangedaan (en iets meer op de ander kant). Het gevolg daarvan is (meestal) dat de pijnklachten afnemen.

Slim touwtje

Het Genuxframe kan deze tegendruk opbouwen doordat de krachten in het frame slim doorgeleid worden. Met een simpele, super lichte, zacht aanvoelende, maar super sterke kabel, geplaatst aan de binnenkant van het been (bij valgus. Bij varus is het precies andersom), hebben we de stabiliteit van de orthese op verbluffend eenvoudige wijze ingrijpend veranderd. De kabel kan prima grote trekkrachten opvangen, die ontstaan als het been in het frontale vlak in valgus belast wordt. Zo kan het lichtgewicht frame door toevoeging van een touwtje van een paar gram ineens prima een valgusknie stabiliseren

Slimme mechanica. Dat is het eigenlijk gewoon.

Natuurlijk bewegen

Met de Genux komt komt het been weer in een meer natuurlijke stand te staan. Daardoor ontstaat ook meestal weer een wat natuurlijker en efficiënter looppatroon. Dat maakt de Genux dan ook tot een functionele orthese.

Hierboven en naast ziet u twee filmpjes van mensen die met een Genux OA lopen. Het bovenste filmpje laat een cliënt zien met een valgus knie, lopend zonder Genux OA, daarna met de Genux OA en vervolgens na een periode van gewenning. Het onderste filmpje toont een cliënt met een varus knie, lopend zonder Genux OA en met de Genux OA.

De orthesen van Ambroise zijn continu in ontwikkeling

De orthesen van Ambroise zijn continu in <strong>ontwikkeling</strong>

Genux knieorthese

  • Vernieuwde pelottes De nieuwe pelottes zijn minder gevoelig voor breuk, zijn stabieler gemonteerd, dekken de pelottedrager aan de voorkant beter af en zien er fraaier uit.
  • Vernieuwde kuitband De nieuwe kuitband sluit mooier op het been aan
  • Scharnierbekleding Een mooi en perfect op maat gemaakte zachte bekleding op het scharnier voorkomt beschadiging van kleding en meubels bij stoten tegen het scharnier.

Bij iedere kniebuiging wordt de huid wat opgerekt. Samen met de patella (knieschijf) glijdt het soepel over het been naar beneden. De orthese in dit filmpje laat door middel van rolletjes toe dat de huid vrij kan bewegen. De streepjes laten zien dat dit wel om zo’n 4 cm! gaat.

Waarom zakken knie braces af?

Dat een knieorthese niet moet afzakken klinkt wellicht als een open deur. Toch is dat minder vanzelfsprekend dan veel mensen denken. Het afzakken van knie braces is een van de meest gehoorde klachten bij deze voorzieningen.

Ambroise heeft een uniek gepatenteerd anti-afzak systeem bedacht voor knieorthesen. Daar zijn we op gekomen door keer op keer de vraag te stellen hoe het eigenlijk komt dat kniebraces afzakken. De veel toegepaste braces zijn namelijk meestal niet zo zwaar en hebben meer dan voldoende rubber en klittenbanden om goed aan het vel te kleven. Toch zakken ze af.

Dat ‘aan het vel kleven’ is echter meer een nadeel dan een voordeel, als je goed weet wat ons vel eigenlijk precies doet bij het buigen van de knie. Kijkt u maar eens op het filmpje links. Dan kunt u zien dat bij iedere kniebuiging de huid wel tot op 4 cm kan migreren (bewegen). Door die huidbewegingen tegen te gaan, creëer je een situatie waarbij de huid bij iedere buiging de orthese naar beneden trekt. Uiteindelijk zal dat ook lukken en is de brace afgezakt.

De Genux OA zakt niet af

Het filmpje hiernaast laat een van de eerste prototypes van de Genux OA zien. De rolletjes op het bovenbeen zitten rond de drie boven elkaar geplaatste bogen. Net onder de knie zit een kuitband. Deze kuitband heeft een elastiek die naar de onderste boog van de Genux OA loopt (net boven de enkel). Zo zit de Genux OA vast aan deze kuitband.

Omdat de rolletjes toestaan dat de huid makkelijk onder de Genux omhoog en omlaag kan bewegen, trekt de huid bij kniebuiging de orthese niet mee naar beneden. De kuitband houdt de Genux verder op zijn plaats. De Genux zelf kan door het elastiek micro-bewegingen op en neer maken en de huid kan vrij onder de Genux door migreren. Die drie elementen (rolletjes, kuitband, elastiek) zorgen ervoor dat de Genux OA niet afzakt.

Terug naar boven

Onze partners: