Direct contact? Bel: +31 53 4302 836

Wilmer2 Draagorthese

Wilmer2 Draagorthese

De schouder weer in de kom dankzij een slimme balansconstructie

Meer functie - Minder pijn

De Wilmer2 Draagorthese is een orthese (ook wel spalk of brace genoemd) bedoeld voor mensen waarbij de schouder geheel uit de kom is (luxatie) of gedeeltelijk uit de kom (subluxatie). Deze vaak pijnlijke aandoening zorgt ervoor dat de aangedane arm niet of nauwelijks functioneel kan worden gebruikt. De arm hangt als het ware aan de kapsels en pezen rond de schouder en zakt op termijn steeds verder uit de kom. Met de Wilmer2 Draagorthese (afgekort W2DO) wordt de bovenarm weer omhoog gebracht, zodat de spanning op kapsels en pezen verminderd, de pijn wordt verlicht en de schouderkop weer op z’n plek komt. Daarmee wordt het weer (deels) mogelijk om de arm functie terug te geven.

Specificaties van de Wilmer2 Draagorthese

 • Effectieve neutralisatie van schoudersubluxatie.
 • Mogelijk herstel van functionele mogelijkheden van de arm.
 • Minder kans op vochtophoping in hand, vingers en onderarm.
 • Minder pijn en ongemak in arm en schouder.
 • Geen belasting van de nek.
 • Nauwelijks beperking van bewegingsvrijheid van de arm.
 • Kan volledig onder de kleding worden gedragen.
 • Hoog draagcomfort, mede door de open en lichte constructie.
 • Gewicht van onderarm orthese: 95 gram
 • Gewicht van de schouderbandage: 75 gram.
 • Mét ontgrendelsysteem om de arm te kunnen strekken
Wilmer 2 Draagothese met handondersteuning

Wilmer 2 Draagothese met handondersteuning

Nadere specificaties en uitvoeringen van de Wilmer2 Draagorthese

 • Standaard model
  • ondersteunt alleen de verlamde arm en laat de hand en de vingers vrij.
 • Handmodel
  • ondersteunt naast de arm ook de hand met behulp van een handondersteuner.
 • Alle modellen zijn verkrijgbaar in één afmeting en in linker of rechter uitvoering.
 • Het standaardmodel is geschikt voor een onderarm met een lengte vanaf 18 cm gemeten van vouw elleboog tot pols.
 • Polsomtrek moet liggen tussen 15 en 27 cm en dikste gedeelte van de onderarm tussen de 20 en 35 cm.
 • Op aanvraag kan er een orthese worden geleverd met een afwijkende maat.
 • De Wilmer2 Draagorthese wordt bij voorkeur direct op de huid gedragen. Dan glijdt de schouderkap van de orthese minder snel van zijn plek

Schouder (sub-)luxatie: oorzaken en achtergronden

Beroerte

Oorzaak van de schouder(sub)luxatie is meestal het verlamd raken van de spieren rond de schouder (waarbij vooral de M. Spuraspinatus belangrijk is) door een hersenbeschadiging, zoals een beroerte (CVA) of een Plexus Brachialis laesie.

Zenuwbeschadiging

De laatstgenoemde is een beschadiging van de zenuwknoop achter het sleutelbeen die vrijwel alle spieren in de arm aanstuurt. Als deze zenuwknoop beschadigd raakt, is er veelal sprake van ernstige uitvalsverschijnselen van de spieren in de arm, onder andere rond de schouder. Als het sleutelbeen breekt, kan door die breuk soms de Plexus Brachialis beschadigd raken.

Sleutelbeenbreuken

Sleutelbeenbreuken komen veel voor bij vallen op de schouder, bijvoorbeeld bij fiets-, brommer- of motorongevallen. Naast aandoening van de spieren rond de schouder is er ook vaak sprake van uitval rond de elleboog, pols en hand.

Hypermobiel

Schouder Subluxaties treden ook wel op bij mensen met hypermobiliteitsklachten (bv tgv het Hypermobiliteitssyndroom of het Ehlers Danlos syndroom).

Ontlasting van de schouder na een operatie

De Wilmer2 draagorthese wordt ook toegepast ter ontlasting van het schoudergewricht, bijvoorbeeld na chirurgie aan het schoudergewricht, of ter voorkoming van ernstige vochtophoping (oedeem) bijvoorbeeld na een borstamputatie waarbij het lymfesysteem is beschadigd.

 

 

Doorsnede van het Gleno-Humerale (schouder) gewricht. Duidelijk zichtbaar is het geringe contactvlak van het opperarmbeen (humerus (1)) met het schouderblad (scapula (2)). De stabiliteit van het gewricht wordt maar voor een heel klein deel uit de vorm van de gewrichtsvlakken gehaald. Kapsel en banden (3), maar vooral een actieve bijdrage van de spieren (met name m. supraspinatus) zijn noodzakelijk om de integriteit van het gewricht te garanderen. (Uit : Kahle W, et al4, Sesam Atlas van de Anatomie, Vijfde druk 1986; ISBN 90 246 6916 2, bewerkt).

 

Werklijn van de m. suprasinatus (blauw) vanaf de rugzijde bezien. Deze spier verzorgt, in tegenstelling tot de meer vertikaal werkende m. biceps, m. triceps en het grootste deel van de m. deltiod vooral een licht opwaarts gerichte compressie van het gewricht. (Uit : Kahle W, et al4, Sesam Atlas van de Anatomie, Vijfde druk 1986; ISBN 90 246 6916 2, bewerkt).

 

Bestelcodes W2DO voor de professional

250500 | W2DO draagorthese (standaardmodel) | links
250501 | W2DO draagorthese (standaardmodel) | rechts
250502 | W2DO draagorthese (inclusief handondersteuning) | links
250503 | W2DO draagorthese (inclusief handondersteuning) | rechts

250304 | W2DO handondersteuning los

Onderhoud van de Wilmer2 Draagorthese

De schouderbandage kan gewassen worden evenals de pols- en elleboogbandage. Verwijder de banden van de orthese. Zorg ervoor dat de klittenband is dichtgevouwen zodat er geen stof aan blijft plakken. Gebruik een waszak om de bandages in te wassen bij een temperatuur van maximaal 30°C. De rest van de orthese kan worden schoongemaakt met een vochtige doek.

Vervangen van losse onderdelen

Het kan voorkomen dat er onderdelen van de orthese vervangen moeten worden. Alle onderdelen zijn los verkrijgbaar. Neem contact met ons op of kijk op onze webshop.

Handleiding Wilmer2 Draagorthese

Of download hier de Handleiding Wilmer 2 Draagorthese

Instructies

Instructievideo verstellen van de Wilmer2 Draagorthese

Instructievideo aan- en uittrekken van de Wilmer2 Draagorthese

Bekijk het volgende filmpje als u wilt weten hoe de orthese kan worden aangetrokken

Bekijk meer video’s op ons YouTube kanaal.

Hoe werkt de Wilmer2 Draagorthese?

Wanneer (sub)luxatie van de schouder wordt behandeld door het dragen van een mitella of sling, worden weliswaar de banden en kapsels in het schoudergewricht enigszins ontlast, maar wordt de (sub)luxatie zelf niet opgeheven. De sling en de mitella moeten bovendien boven de kleding worden gedragen en beperken de bewegingsvrijheid van de verlamde arm in grote mate. Daarnaast zorgen ze voor een permanente belasting op de nek.

Werking van de Wilmer2 Draagorthese

Werking van de Wilmer2 Draagorthese

De toepassing van de Wilmer2 draagorthese leidt wél tot opheffing van de (sub)luxatie. De W2DO ondersteunt de onderarm op een plek vlakbij de elleboog, waardoor het gewicht van de onderarm in (kleine) onbalans wordt gebracht met het gewicht van de bovenarm.

Als de onderarm door de zwaartekracht naar beneden beweegt, wordt de bovenarm naar boven geduwd en komt tot stilstand in het schoudergewricht. Hiermee is de (sub)luxatie opgeheven. Het slimme gebruik van de mechanica maakt de W2DO tot een uniek product. Het is wereldwijd nog steeds de enige orthese die echt in staat is om de subluxatie te neutraliseren. Wilt u meer weten over de werking van de W2DO download dan hier een artikel, waarin in detail wordt uitgelegd hoe deze orthese werkt, maar ook waarom een sling of mitella dat uiteindelijk niet doen.

De schouderbandage van de W2DO is ontworpen om de nek niet te belasten, maar ook de vaak pijnlijke kop van de schouder vrij te laten. De W2DO is daarnaast zo ontworpen dat hij volledig onder de kleding gedragen kan worden. Bovendien wordt de bewegingsvrijheid van de arm nauwelijks belemmerd. Doordat de onderarm in een vrijwel horizontale positie wordt gedragen is de kans op vochtophoping geminimaliseerd.

Behandeling is noodzakelijk

Een schouder (sub)luxatie is in het algemeen een permanente aandoening. Als de (sub)luxatie niet behandeld wordt, zal de schouder uiteindelijk steeds verder uit de kom zakken. Dit is veelal een zeer pijnlijke situatie. Bovendien is de arm hierdoor nauwelijks nog functioneel te gebruiken. Een orthese is dan nodig om het verder verergeren van de (sub)luxatie te voorkomen, de arm weer enige functionele mogelijkheden terug te geven en de pijnklachten te verminderen.

De Wilmer2 Draagorthese iets voor u?

Wilt u meer informatie over de draagorthese, of bent u benieuwd of de draagorthese ook verlichting kan betekenen voor uw klachten, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan door te bellen naar ons nummer 053-4302836 of te mailen naar info@ambroise.nl

Een van onze klinisch experts Nils of Joep gaat graag met u in gesprek om te beoordelen wat voor u de beste oplossing is. Als de Wilmer2 draagorthese een geschikte oplossing is voor uw klacht, gaan we natuurlijk graag met u een traject in om een optimaal passende orthese voor u te realiseren.

Een revalidatiearts kan ook een indicatie geven of de draagorthese iets voor u is.

De orthesen van Ambroise zijn continu in ontwikkeling

De orthesen van Ambroise zijn continu in <strong>ontwikkeling</strong>

Wilmer2 Draagorthese

 • Verbeterde schouderpad De vernieuwde schouderpad bevat een nog grotere versteviging waardoor er nog kleinere kans is op het uitscheuren van de stof.
 • Snelle slanke sluiting De sluitclip is vervangen door een slank klittenbandsysteem waardoor eenvoudig met één hand de band kan worden gesloten.
 • Vernieuwde ophanging De W2DO heeft een nieuw ophang systeem waardoor eenvoudig met één hand het armframe aan de schouderbandage kan worden gehangen.
 • Handondersteuning optioneel Indien nodig kan er een handondersteuning aan de orthese worden gemonteerd.
 • Frame eenvoudig op lengte te maken Niet elke arm is even lang. Maar gelukkig is het frame eenvoudig in te korten via een slim systeem aan de elleboog zijde.
Door tegen de ophangknop van de Wilmer2 Draagorthese te duwen, kun je het systeem ontgrendelen

Door tegen de ophangknop van de Wilmer2 Draagorthese te duwen, kun je het systeem ontgrendelen.

Na ontgrendeling kan de arm gestrekt worden, zodat bijvoorbeeld makkelijker kleding aangetrokken kan worden.

Na ontgrendeling kan de arm gestrekt worden, zodat bijvoorbeeld makkelijker kleding aangetrokken kan worden. Door met het frame de arm weer op te tillen en naar 90° te brengen trekt het elastieken koord de knop weer op zijn plek.

 

Slimme ontgrendeling

De Wilmer2 Draagorthese kent een uniek ontgrendelingssysteem waarmee het mogelijk is om de arm tijdelijk te strekken. Voor de functie van de orthese is het belangrijk dat de onderarm in horizontale positie wordt gehouden. Maar voor sommige activiteiten, als bijvoorbeeld het aan- en uittrekken van een jas, is het tijdelijk strekken van de arm wel heel plezierig.

De ontwerpers van Ambroise zijn daarom met een slim ontgrendelingssysteem gekomen. Door met de duim tegen de ophangknop te duwen, kun je deze van het frame laten afglijden. Daarna kun je de arm strekken. Als je de arm daarna weer in 90° brengt door deze aan het frame omhoog te tillen, trekt het elastieken koord waarmee de ophangknop aan het frame vastzit de knop automatisch weer in de vergrendelde stand.

Slim en makkelijk!

Terug naar boven

Onze partners: