Direct contact? Bel: +31 53 4302 836

GENUX 2 Knie Orthese

GENUX 2 – Knie Orthese

Lichtgewicht kniebrace voor échte stabiliteit

De nieuwe volledig verbeterde GENUX 2 knieorthese - lichter, slimmer, beter -

De GENUX 2 knieorthese (ook bekend als kniebrace of kniespalk) is de vernieuwde versie van de zeer succesvolle Genux knieorthese. We zijn erin geslaagd het unieke concept van de Genux te verbeteren tot een nog lichtere, slimmere en betere brace die nauwkeurige en individuele ondersteuning biedt, afgestemd op de specifieke behoeften van de gebruiker.

De GENUX 2 wordt gebruikt in gevallen waarin echte ondersteuning van de knie nodig is, bijvoorbeeld bij een valgus– of varusinstabiliteit, of bij de eerste stadia van hyperextensie van de knie. Om in die gevallen een functionele verbetering te kunnen bieden, moet een knieorthese in staat zijn hoge corrigerende krachten te genereren. De GENUX 2 is daartoe in staat. Dankzij de structurele mogelijkheden van de GENUX 2 kan de brace de vereiste corrigerende krachten leveren die nodig zijn om de pijn te verlichten en de functie te verbeteren.

Een versleten knie… hoe kan de GENUX 2 knieorthese u helpen?

Osteo Artrose (OA), ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd artritis, is een aandoening waarbij de natuurlijke demping tussen de gewrichten, het kraakbeen, afslijt of degenereert. Wanneer dit gebeurt, schuren de botten van de gewrichten dichter tegen elkaar aan, met minder van de schokabsorberende voordelen van kraakbeen. OA kan voorkomen in alle gewrichten van het lichaam, maar komt het meest voor in de handen, heupen en knieën. Artrose van het kniegewricht wordt vaak beschreven als een ‘versleten knie’.

Bij OA begint het kraakbeen in het gewricht af te breken en begint het onderliggende bot te veranderen. Deze veranderingen ontwikkelen zich meestal langzaam en worden na verloop van tijd erger. Bot- en kraakbeenveranderingen in de knie kunnen ertoe leiden dat de knie instabiel wordt en in een x-positie (valgus) of in een o-positie (varus) komt te staan.

OA kan pijn, stijfheid, bewegingsbeperking en zwelling veroorzaken. De symptomen van OA ontwikkelen zich meestal langzaam in de loop der jaren. Aanvankelijk treden ze alleen op na inspanning, maar na verloop van tijd kunnen ze constant worden. Vaak leidt het tot een verminderde functie en invaliditeit, waardoor mensen niet langer in staat zijn om dagelijkse taken uit te voeren of te werken. Een knieorthese, of kniebrace, kan oplossing bieden. Door het slimme mechanische ontwerp van de GENUX 2 is de brace in staat de benodigde corrigerende krachten te leveren die nodig zijn om de pijn te verlichten en de functie te verbeteren.

De GENUX 2 kan ook worden gebruikt bij lichte hyperextensie (overstrekking) van de knie. Dit komt bijvoorbeeld voor bij mensen met hypermobiliteit of het Ehlers Danlos Syndroom (EDS). De GENUX 2 is een slanke en lichte orthese die de knie kan stabiliseren, zodat deze niet in de ongewenste overstrekte stand komt.

Specificatie van de GENUX 2 Knie Orthese

Stabiliteit bij varus

  • Orthese mediaal gedragen (binnenkant been), zie foto
  • FS kabel lateraal

Stabiliteit bij valgus

  • Orthese lateraal gedragen (buitenkant been)
  • FS kabel mediaal

Stabiliteit bij overstrekking

  • Instelbare extensiestop in kniescharnier
  • Slimme voorspanning van de banden rond de knie zorgt voor directe controle over de overstrekking

      Comfort

      • Zachte banden aan de achterzijde
      • Zorgvuldig geplaatste pelottes voor maximale ondersteuning
      • Lichtgewicht
      • In gebogen stand komen de banden losser te zitten voor maximaal comfort

      Maatwerk

      Modern design

      • Minimale bedekking van het been
      • Zeer slank ontwerp

      GENUX 2 voor voor x-been of o-been

      De GENUX 2 is bedoeld voor mensen met knie-instabiliteit in valgus of varus. Bij een valgus (x-stand) zakt de knie ten opzichte van de enkel en de heup naar binnen (van voren gezien). Bij een varus (o-stand) is dat andersom. De GENUX 2 helpt dit te compenseren en dit leidt meestal tot een snelle verbetering van de stabiliteit en vermindering van klachten.

      Instabiliteit door artrose

      Deze instabiliteit kan worden veroorzaakt door artrose (OA), waarbij door degeneratie van kraakbeen een te grote gewrichtsspeling ontstaat. Meestal is dit aan één kant van de knie erger dan aan de andere. Omdat aan de meest aangedane kant het meeste kraakbeen verdwijnt, zakt de knie gewoon die kant op. Bij een valgus is de laterale (buitenste) kant van de knie het meest aangedaan en zakt de knie meer zodat er een X-stand van de knie ontstaat. Bij een varus is het net andersom. Als gevolg van deze scheefstand wordt ook de belasting van de aangedane kant van de knie verhoogd, wat het probleem alleen maar erger maakt. Behandeling is dan nodig om de kniefuncties te herstellen, de druk op de meest aangedane zijde te verminderen, de instabiliteit op te heffen en uiteindelijk de pijn te verminderen.

      GENUX 2 voor instabiliteit door bandletsel

      Soms wordt de instabiliteit van de knie niet veroorzaakt door verlies van kraakbeen, maar door gescheurde kniebanden, meestal veroorzaakt door een trauma, bijvoorbeeld door sport of een auto-ongeluk. Door gescheurde banden kan de knie zijn intrinsieke stabiliteit verliezen. In sommige gevallen kunnen de spieren het een beetje opvangen, maar niet meer dan een beetje. Om te voorkomen dat de knie (banden, gewrichtskapsels, pezen) verder beschadigd raakt, is het soms nodig een orthese te dragen die de frontale stabiliteit van de knie kan overnemen. De GENUX 2 is uitstekend geschikt om een instabiele valgus of varus van de knie te stabiliseren.

      GENUX 2 voor hypermobiliteit

      Soms zijn de kniebanden nog intact, maar zijn ze gewoon zwak of te veel uitgerekt. Dit komt voor bij mensen met hypermobiliteitsklachten (bijvoorbeeld Ehlers Danlos Syndroom, EDS). Ook in die gevallen is soms een orthese nodig om de functionaliteit van de knie te vergroten door de laterale stabiliteit over te nemen met een orthese.

      GENUX 2 voor overstrekking van de knie

      Soms valt de laterale instabiliteit van de knie nog wel mee, vooral omdat, zoals aangegeven, de spieren een beetje kunnen helpen.  Wanneer echter frontale instabiliteit wordt gecombineerd met (een initiële) hyperextensie of overstrekking van de knie, worden de problemen al snel ondraaglijk. Dit kan leiden tot veel pijn, irritatie en onzekerheid door de instabiliteit. Daar komt bij dat een onbehandelde overstrekking een progressieve aandoening is, wat betekent dat het erger wordt, omdat bij elke stap de banden weer een beetje meer uitgerekt worden. De GENUX 2 is dankzij de ingebouwde (verstelbare) extensiestop in het kniescharnier én de lange stabiele structuur prima in staat om de knie ook in extensie te stabiliseren. Dit voorkomt verergering van de hyperextensie worden de functionele mogelijkheden van de knie vergroot.

      Of allemaal tegelijk

      Met de GENUX 2 kunnen we gelukkig ook een valgus én een hyperextensie stabiliseren. De orthese is sterk genoeg om ook bij ernstige instabiliteit een hoge stabiliteit te bieden. Wel adviseren wij om bij ernstige hyperextensie een UTX-POST te overwegen. Deze Ambroise orthese is nog beter in staat om in deze gevallen volledige steun en stabiliteit te bieden, gecombineerd in een lichtgewicht en toch comfortabele orthese. Ernstige hyperextensie wordt vaak gezien als een symptoom van bredere klinische problemen. Met de UTX-lijn kunnen we andere aspecten aanpakken die bij dergelijke klinische aandoeningen aanwezig kunnen zijn.

      Niet geschikt bij:

      • Overgewicht (> 120 kg)
      • Flexiecontractuur van de knie > 10º
      • Niet corrigeerbare valgus / varus> 10º
      • Volledige instabiliteit: valgus en varus
      • Hyperextensie > 20º (kies in dat geval voor een UTX POST)

      De GENUX 2 kan, afhankelijk van het gebruik, de instelling en de mate van instabiliteit van het been, aanzienlijke correctiekrachten uitoefenen. Wees daarom voorzichtig met overgevoeligheid voor druk op de huid.

      Voor mensen met een slechte bloedcirculatie wordt geadviseerd het gebruik van de GENUX 2 te bespreken met de behandelend arts. De GENUX 2 kuitband is min of meer een circulaire band, die in een dergelijke klinische situatie mogelijk niet wordt geadviseerd.

      Bestel codes GENUX 2 voor de professional

      450000 | GENUX 2 lateraal | links
      450001 | GENUX 2 lateraal | rechts
      450002 | GENUX 2 mediaal | links
      450003 | GENUX 2 mediaal | rechts

      Instructies voor de GENUX 2 knieorthese

      In dit filmpje kunt u zien hoe de banden van de orthese wordt aangetrokken

      In het filmpje hieronder wordt de orthese helemaal aangedaan. Voor meer filmpjes over het gebruik van de GENUX 2 kunt u onze YouTube kanaal bezoeken.

      Handleiding GENUX 2 Knie Orthese

      Of download hier de GENUX 2 knieorthese Handleiding

      Hoe werkt de GENUX 2?

      De GENUX 2 is speciaal ontwikkeld voor gebruik bij mensen met matige tot ernstige klachten door knieartrose. Het is een lichtgewicht orthese die voor u op maat wordt gemaakt. De GENUX 2 stabiliseert en corrigeert de aangedane knie.

      Tegendruk

      Het frame van de GENUX 2 voorkomt dat de knie te veel zijwaarts beweegt in valgus of varus door deze instabiliteit tegen te gaan. Het GENUX 2 frame ‘duwt terug’ wanneer de knie in een zijwaartse beweging komt. Dit vermindert de belasting van de knie aan de aangedane zijde: er komt minder belasting op de kant van de knie waar het kraakbeen het meest is aangedaan (en iets meer op de andere kant). Daardoor neemt de pijn meestal af. Omdat het been in combinatie met de brace stabieler is, voelt het ook stabieler aan. Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar is heel belangrijk.

      Een slimme kabel

      Het GENUX 2 frame is in staat de benodigde krachten te genereren om de knie terug te duwen door een slimme mechanische constructie van het frame. Een eenvoudige, superlichte, zacht aanvoelende maar uiterst sterke kabel, geplaatst aan de andere kant van het been dan waar het kniescharnier zit, leidt tot een zeer stijve frameconstructie, die hoge belastingen aankan. Als het scharnier lateraal is geplaatst en de kabel aan de binnenkant van de knie loopt (bij valgusinstabiliteit), voorkomt de GENUX 2 dat de knie naar binnen beweegt. Bij varusinstabiliteit wordt het scharnier mediaal geplaatst en loopt de kabel aan de buitenkant van de knie. Door slechts een touwtje van een paar gram toe te voegen hebben we de stabiliteit van de orthese op een verrassend eenvoudige manier veranderd.

      Slimme mechanica. Dat is het! 🙂

      DE GENUX 2 – DYNAMIC 4 POINT BALANCING

      Dynamic 4 Point Balancing: Banden spannen aan wanneer de knie wordt gestrekt en komen juist losser wanneer de knie buigt.

      De GENUX 2 is de eerste knieorthese ter wereld met Dynamic 4 Point Balancing. Dit is een werkelijk uniek systeem dat we hebben ontwikkeld met verschillende positieve effecten. Dynamic 4 Point Balancing is een systeem waarbij de banden van de brace net boven en net onder de knie met elkaar verbonden zijn door middel van een wederom slimme kabel. Deze kabel loopt posterieur (achter) het rotatiecentrum van het kniescharnier. Hierdoor zorgt de kabel ervoor dat de banden in flexie los komen te zitten, maar in extensie juist weer strak worden aangetrokken. De positieve effecten van dit systeem worden hieronder beschreven:

       

      Extensie Voorspanning

      Wanneer de knie strekt, spannen de banden net boven de knie en net onder de knie zich aan omdat de kabel die deze twee banden verbindt en die achter het rotatiecentrum van het kniescharnier loopt, wordt aangespannen. Door dit aanspannen van deze twee banden worden de zachte weefsels van het been op alle 4 de interfaceplaatsen van de brace samengedrukt/gespannen, waardoor de brace geleidelijk strak om het been wordt “geklemd”. Wanneer het been volledig gestrekt is, vormen brace en been een stijve combinatie met een directe overdracht van de stabiliserende krachten van de brace naar het been.

      Dit is (en voelt!) veel stabieler omdat het voorkomt dat de brace, zodra je het been gaat belasten door erop te staan, eerst in de zachte weefsels wordt gedrukt, voordat hij daadwerkelijk iets doet, waardoor het been een beetje kan meegeven.

      Extensie triggering

      Patiënten met een hyperextensie, voelen de opbouw van de correctiekrachten van de banden net onder en net boven de knie toenemen voordat hun voet op de grond staat en het been door het lichaamsgewicht wordt belast. Deze triggering vermindert de actieve component van het in (hyper)extensie duwen van de knie, die patiënten vaak hebben. Zij duwen hun knie actief in (hyper)extensie, omdat het lichaam moet voelen dat de knie stabiel genoeg is om het been te gaan belasten. Er zijn geen sensoren in het been die de hersenen nauwkeurig de stand van het been vertellen, dus het voelen van het ‘einde’ van extensie (zelfs als dat in hyperextensie is) is de enige trigger die overblijft. Met de extensie triggering geeft de brace dat signaal veel eerder, gecombineerd met een meer rigide grip van de brace op het been, wat leidt tot een vermindering van de overmatige extensie krachten.

      Krachtverdeling

      Door de kabel die de banden om de knie verbindt, moeten de krachten in deze banden gelijk zijn. Zo niet, dan trekt de kabel aan de band met de lagere kracht tot de krachten weer gelijk zijn. Dit in evenwicht brengen van deze twee krachten zorgt ervoor dat niet de ene het grootste deel van de belasting op zich neemt, terwijl de andere weinig tot niets doet. Aangezien de hefboomarmen van het onderbeen gelijk zijn gemaakt aan die van het bovenbeen, zijn bovendien de krachten op de pelottes (interfacevlakken) aan de boven- en onderkant van de beugel ook gelijk en gelijk aan de gebalanceerde kracht in de band. Dit is een zeer prettige eigenschap, omdat we nu nooit de situatie hebben waarin de ene interface veel meer doet dan de andere. Dit voorkomt buitensporige interfacekrachten die oncomfortabel kunnen zijn. Maar het betekent ook dat we veel preciezer weten wat de maximale belasting van het systeem zal zijn en dat maakt een enorme stap in de optimalisatie van het gewicht van de orthese mogelijk.

      Zitcomfort

      Een zeer strakke, nauwsluitende pasvorm van de brace is prettig om een directe werking van de brace te hebben op wat het been doet. Het is echter niet zo prettig bij het zitten, vooral als we beseffen dat de vorm van het been anders is (als gevolg van veranderende werklijn van spieren en pezen in een 90° gebogen positie, vergeleken met een recht been). Zo is het bovenbeen net boven de knie smaller maar iets hoger (van voorkant tot achterkant van het been) in zit dan in stand. De koppeling van de banden net rond de knie maakt deze banden losser bij het buigen van de knie. Hierdoor kan het comfort tijdens het zitten sterk worden verhoogd.

      Anti afzaksysteem

      Bij het eerdere model (de Genux) hebben wij bewezen dat er bij buiging van de knie huidmigratie onder de brace net boven de knie aan de voorkant van het been nodig is om te voorkomen dat de huid de brace naar beneden trekt. In de GENUX 2 hebben we ervoor gezorgd dat de band net boven de knie los komt te zitten bij gebogen knie (evenals die net onder de knie). Daardoor dalen de contactkrachten op die plaats tot (bijna) nul bij het buigen. Dit resulteert logischerwijs in een daling van de wrijvingskrachten en dus van de huid die in flexie de brace naar beneden probeert te trekken. In combinatie met een zeer glad niet-klevend oppervlak van de interfaces zorgt dit ervoor dat de GENUX 2 op zijn plaats blijft op het been.

      De orthesen van Ambroise zijn altijd in ontwikkeling

      De orthesen van Ambroise zijn altijd in <strong>ontwikkeling</strong>

      GENUX 2 – Knie Orthese

      • COMPLEET VERNIEUWD

      Bij elke kniebuiging rekt de huid uit. Samen met de patella (knieschijf) glijdt het soepel over het been naar beneden. Deze video toont een van de vroegste prototypes van de Genux. Het is duidelijk dat de orthese de huid vrij laat bewegen dankzij de rollen. De strepen laten zien dat dit ongeveer 4 cm is!

      Waarom zakken kniebraces af?

      Dat een knieorthese niet mag afzakken klinkt misschien heel vanzelfsprekend. Toch is het minder vanzelfsprekend dan veel mensen denken. Het afzakken van kniebraces is een van de meest gemelde klachten bij deze orthesen.

      Ambroise heeft een uniek gepatenteerd antislipsysteem voor knieorthesen ontwikkeld. We zijn daar op gekomen door ons keer op keer af te vragen waarom kniebraces eigenlijk afzakken. Veelgebruikte braces zijn meestal niet zo zwaar en hebben meer dan genoeg rubberen contactvlakken en klittenband om goed op de huid te blijven zitten. Toch zakken ze af.

      Het ‘plakken aan de huid’ blijkt echter veel nadeliger te zijn, als je precies weet wat onze huid eigenlijk doet bij het buigen van de knie. Kijk maar naar de video hiernaast. Daar zie je dat bij elke buiging van de knie de huid tot 4 cm verschuift. Door je brace aan de huid te ‘plakken’, creëer je een situatie waarbij de huid bij elke buigbeweging de orthese naar beneden trekt. Uiteindelijk resulteert dat in een afglijdende brace.

      De GENUX 2 zakt niet af

      De video hiernaast toont een van de eerste prototypes van de Genux. De rollen op het bovenbeen bevinden zich rond drie boven elkaar geplaatste bogen. Net onder de knie zit een kuitband. Deze kuitband heeft een elastiek dat naar de onderste boog van de Genux loopt (net boven de enkel). Zo zit de Genux vast aan de kuitband.

      Door de rollen kan de huid gemakkelijk op en neer kunnen bewegen onder de Genux en trekt bij kniebuiging de orthese niet naar beneden. De kuitband houdt de Genux op zijn plaats. De Genux zelf kan dankzij het elastiek microbewegingen op en neer maken en de huid kan vrij onder de Genux bewegen. Die drie elementen (huid toestaan om onder de brace te bewegen, de kuitband en het elastiek) zorgen ervoor dat de Genux niet naar beneden zakt.

      In de GENUX 2 hebben we de rolbogen vervangen door pelottes met een zeer lage wrijvingscoëfficiënt, waardoor ze heel gemakkelijk glijden, over de GENUX 2 sleeve of over je broek. Bij de Genux hebben we gemerkt dat maar weinig mensen de brace daadwerkelijk direct op de huid dragen. Daarom hebben we de GENUX 2 voorzien van een sleeve die u onder de brace kunt dragen als u ervoor kiest de brace onder uw kleding te dragen.

      Verder leidt de slimme koppeling van de banden net boven en onder de knie ertoe dat deze banden in flexie los komen te zitten, waardoor de contactkrachten aan de voorkant van de knie afnemen en daarmee de mogelijkheid dat de huid de brace mee naar beneden trekt.

      Terug naar boven

      Onze partners: