Direct contact? Bel: +31 53 4302 836

Klompvoetorthese

Dynamische klompvoetorthese

De eerste volledig dynamische orthese ter wereld voor kinderen met klompvoetjes

De ideale mix tussen bewegen en corrigeren

Dynamische klompvoetorthese voor kinderen

De DYNKO is de eerste volledig dynamische orthese (ook wel spalk of brace genoemd) ter wereld voor kinderen met klompvoetjes als onderdeel van de Ponseti behandelmethode. De DYNKO laat alle bewegingen van de voetjes toe, zodat omrollen, kruipen en zelfs wat stapjes lopen gewoon mogelijk zijn, terwijl een slimme veer zorgt dat de voetjes in rust teruggebracht worden naar de voor behandeling gewenste positie.

Klompvoetorthese tijdens de groei

De DYNKO is er in vier maten. Met het groeien van het kind moeten de voetjes steeds verder uit elkaar gezet worden. De voetjes moeten ongeveer op schouderbreedte gehouden worden. Daarom is een grotere DYNKO nodig. Daarnaast neemt ook de kracht van het kind toe met de groei. Daarom zit er in iedere opeenvolgende DYNKO ook een andere (sterkere) veer, zodat er een goede balans blijft bestaan tussen bewegen toestaan en corrigeren wanneer mogelijk.

De DYNKO is te combineren met Markell schoentjes en met Semeda schoentjes.

Oorzaken klompvoetjes

  • De klompvoet is een aangeboren voetaandoening en komt bij ongeveer 1 op de 800 pasgeborenen voor. De oorzaak van klompvoeten is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid hierin een rol. Klompvoeten komen bij jongens bijna twee keer zo vaak voor als bij meisjes.
klompvoet

Een klompvoet

Bestelcode voor de professional

350000 | DYNKO 0-4 maanden
350001 | DYNKO 4-10 maanden
350002 | DYNKO 10 – 16 maanden
350003 | DYNKO 16+ maanden

Download hier een (Engelstalig) artikel over de DYNKO
Download hier een informatieblad over de DYNKO

Kijk ook eens naast staande video:

Er bestaat een actieve groep van ouders van kinderen met klompvoetjes. Kijk ook eens op hun website www.klompvoet.nl. Daar is veel nuttige informatie te vinden

Handleiding Dynamische Klompvoetorthese (DYNKO)

>>Download hier de Dynamische Klompvoetorthese Handleiding<<

DYNKO

De dynamische klompvoetorthese (DYNKO)

Start de behandeling direct na de geboorte

De DYNKO is de dynamische klompvoetorthese van Ambroise. Deze spalk kan worden gebruikt als onderdeel van de behandeling volgens Ponseti. De Ponseti behandeling begint meestal al zeer kort na de geboorte. Na een serie van gips redressies (waarbij met behulp van gipscorrectie het voetje steeds verder in de gewenste stand wordt gezet) volgt vaak een operatie aan de achillespees, die daarbij gekliefd wordt. Na deze operatie moet het kindje zo’n drie maanden voor 23 uur per dag een orthese (brace of spalk) dragen. Daarna moet deze brace nog tot ongeveer het vierde levensjaar als nachtspalk gedragen worden.

Doel van de orthese

Het doel van de orthese bij de behandeling volgens Ponseti is om bepaalde interne structuren rond de enkel en voet van het klompvoetje op spanning te houden, zodat tijdens de groei er een betere balans komt tussen die structuren (bv de achillespees) en de structuren die juist ontlast worden door de spalk. Om dit te bereiken moeten de voetjes uit elkaar worden geplaatst, ongeveer op schouder breedte. Daarnaast moeten ze naar buiten worden gedraaid (exorotatie) en naar buiten worden gekanteld (abductie). Ook moeten de voetjes licht worden geheven (dorsaalflexie)

Conventionele orthese

Een omstreden oplossing om dat allemaal te bereiken is een Denis Browne spalk. Dat is in essentie een balk waaraan de voetjes worden vastgezet in de gewenste stand. Het nadeel van deze orthese is dat die statisch en rigide is. Dat wil zeggen dat er geen beweging van de voetjes ten opzichte van elkaar mogelijk is. Dat belemmert de mobiliteit van het kind (en zijn motorische ontwikkeling). Daarnaast is het tijdens slapen erg vervelend, vooral als de kinderen zich toch hebben leren omdraaien en ook af en toe op hun zij gaan liggen.

Bewegen toestaan en toch corrigeren

Om aan deze problemen tegemoet te komen heeft Ambroise de DYNKO ontwikkeld. In de DYNKO zit een gepatenteerd systeem die alle bewegingen van de voetjes ten opzichte van elkaar toelaat. Deze bewegingen worden echter allemaal gecontroleerd door zorgvuldig uitgebalanceerde veren. Als gevolg daarvan keren de voetjes in rust weer terug naar de gewenste correctie stand. Zo ontstaat een ideale mix tussen bewegen en corrigeren. Als het kind actief is, kan gewoon worden gekropen, getijgerd, omgerold, gedraaid en zelfs later wat pasjes worden gelopen. In rust duwt de slimme veerconstructie de voetjes weer terug in de gewenste positie, kijk maar eens naar de filmpjes onderaan de pagina.

De orthesen van Ambroise zijn continu in ontwikkeling

De orthesen van Ambroise zijn continu in <strong>ontwikkeling</strong>

Dynamische klompvoetorthese

  • Robuustere constructie Het frame en de veer zijn op een slimmere manier gemonteerd en hierdoor minder gevoelig voor breuk
  • Verbeterd veermechanise De nieuwe veer is van nog duurzamer materiaal gemaakt dat beter tegen een stootje kan.
  • Fraaiere kleuren De klompvoetorthese is uitgevoerd in de kleuren van Ambroise en is hierdoor herkenbaar als een product uit onze eigen orthese-lijn.

Terug naar boven

Onze partners: