Direct contact? Bel: +31 53 4302 836

Klassieke enkel-voetorthese

Klassieke enkel-voetorthese

Voor mensen met verlamming van de spieren rond de enkel en voet

Simpel en effectief

De klassieke enkel-voetorthese (EVO, ook wel enkel brace of enkel spalk genoemd) van Swift wordt individueel op maat gemaakt voor mensen met verlammingen van spieren rond de enkel en voet. Als gevolg daarvan kan de voet niet goed worden opgetild en hangt deze tijdens de zwaaifase (deels) naar beneden. Dat heet een drop foot. Dat maakt de kans op struikelen of ergens met de tenen achter blijven haken veel groter. Het wordt ook minder makkelijk om goed te controleren dat de voet netjes neerkomt om de vloer bij een volgende stap. Dan komt de voet als het ware in één keer met een klap op de vloer. Dat heet klapvoet.

Specificaties van de klassieke enkel-voetorthese

  • Verkrijgbaar in drie weerstanden: soepel, middel, stijf
  • Verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen
  • Bandage in fraaie antraciet kleur
  • Randen mooi omgekraald en perfect afgewerkt
  • Mogelijkheid voor bekleding van de binnenzijde van de EVO
  • Mogelijkheid voor toevoeging van (eigen individueel vervaardigde) steunzool
  • Individueel op maat via fotomaatname

Uitval van de voetheffers en struikelen over de tenen

De Swift Kuit-Voet schaal wordt gebruikt voor mensen met uitval van de voetheffers (dorsaal-flectoren: spieren die dorsaalflexie bewerkstelligen). De orthese houdt tijdens de zwaaifase de voet in een neutrale stand en voorkomt daarmee dat de voet teveel naar onder hangt (drop foot) waardoor u zou kunnen struikelen.

Maximale beweging of juist maximale controle?

Tijdens de standfase laat de orthese meestal wel enige beweging toe. Hoeveel dat is, hangt af van de mate van stijfheid die gekozen is. Dit wordt bepaald door de materiaaldikte, maar vooral door vorm van de buigzone (het deel rond de enkel waar het materiaal het meeste buigt tijdens belasten). Blijft maar weinig materiaal staan, dan zal de orthese meer flexibel zijn en een meer dynamisch looppatroon toestaan, maar ook minder ondersteuning geven en vice versa. De Swift EVO is er in drie stijfheden: soepel, middel, of stijf. Zo kan precies de juiste ondersteuning gekozen worden die past bij uw been.

Welke uitvoering past het best bij u?

De keuze van de juiste uitvoering is afhankelijk van meerdere factoren. De mate van uitval speelt een rol, maar ook het aanwezig zijn van eventuele spasticiteit. Een enkel waar door spasme een sterke plantairflexie van de voet ontstaat, zal in het algemeen een stijvere orthese nodig hebben om voldoende opvang te creëren, dan een situatie waarbij alleen de voetheffers wat minder kracht leveren.

Ook zijwaartse instabiliteit (wegkantelen van de enkel: valgus of varus) kan invloed hebben op de keuze. Overleg met uw lokale orthopedisch adviseur wat voor u de beste oplossing is. Wilt u met één van de klinisch specialisten van Ambroise over uw specifieke situatie praten, neem dan gerust contact op.

Bestelcodes voor de professional

600000 | EVO op basis van fotomaatname | standaard
600004 | Toevoeging print voor EVO
600005 | Toevoeging bekleding voor EVO
600006 | Toevoeging inlay voor EVO

600008 | Extra bandageset | antraciet
600013 | Extra bandageset | beige
600014 | Extra bandageset | blauw


De enkel-voetorthese is verkrijgbaar in verschillende prints

Maatname van de enkel-voetorthese (EVO)

Of download hier de Handleiding Ambroise Fotomaatname EVO.

De Swift Kuit-Voet schaal

De klassieke polypropyleen (PP) EVO heeft in de loop der jaren vele namen gekregen. De ‘Engen-orthese’ is wellicht de oudste. Deze naam verwijst naar Torkild Engen, één van de zeer creatieve geesten die dit vakgebied heeft voortgebracht en die als één van de eersten met kunststof ging experimenteren om o.a. enkel-voetorthesen (EVO’s) te gaan maken.

De ‘dorsale spalk’ of ‘achterschaal’ zijn andere benamingen, die meer gericht zijn op de plek waar het materiaal van de orthese zit. Ook wij kiezen voor die benadering door deze orthese ‘kuit-voet schaal’ te noemen. Dat is meer een benaming voor de vorm dan voor de functie. We hebben die naam gekozen omdat u als potentiële gebruiker wel weet waar uw kuit en uw voet zit, maar wellicht niet zoveel opheeft met de termen uit ons vakjargon.

Fotomaatname lateraal

Fotomaatname voor een Swift orthese

Ook de klassieke Swift EVO wordt gemaakt op basis van de Swift fotomaatname techniek. Dat betekent voor u een snelle en simpele route. Geen ingewikkelde en tijdrovende sessie waarbij uw been gegipst moet worden en een snelle levering (Swift verstuurt de EVO vijf werkdagen na ontvangst van alle gegevens).

Terug naar boven

Onze partners: