Direct contact? Bel: +31 53 4302 836

Dynamische Nachtspalk

Dynamische Nachtspalk

Meer mobiliteit door langdurig rekken

bij verkorte kuitspier

De tijd mee hebben

De nachtspalk is een EVO (enkel-voetorthese, ook wel enkel brace genoemd) bedoeld voor het oprekken van een verkorte kuitspier. De nachtspalk is er in twee uitvoeringen: een Dynamische en Statische Nachtspalk. Op deze pagina treft u meer details over onze Dynamische Nachtspalk. Bent u meer geïnteresseerd in de Statische Nachtspalk, klik dan hier.

Verkorting van de kuitspier

Met de Swift Dynamische Nachtspalk, een slanke en instelbare orthese, kan verkorting van de achillespees/kuitspier worden voorkomen of behandeld. Verkorting van de kuitspier treedt veel op bij mensen die te maken hebben met spasme in de kuit. Omdat de spier door het spasme voor langere tijd in de korte stand wordt gehouden (waarbij de enkel in plantairflexie wordt gebracht, d.w.z. de voet in spits wordt getrokken), verkort deze op termijn. De enkel kan dan niet meer helemaal in dorsaalflexie (voet omhoog) worden gebracht.

Behandeling is noodzakelijk

Dat kan leiden tot pijnklachten, omgekeerde afwikkeling van de voet tijdens lopen (eerst de tenen op de vloer i.p.v. eerst de hak op de vloer) en uiteindelijk zelfs tot klachten op niveau van de knie (hyperextensie). Behandeling is daarom noodzakelijk.

Neem de tijd

Het verkorten van de spier is niet ineens gebeurd. Je wordt niet ’s morgens wakker met ineens een verkorte kuitspier. Dit soort processen in het lichaam gaan over het algemeen geleidelijk en kosten tijd. Ook de weg terug kost tijd. Het weer oprekken gaat niet vanzelf en niet snel. Daarbij is tijd belangrijker dan kracht. Het langdurig op spanning zetten van de spier tegen zijn eindgrens met een lage kracht levert meer op dan het kortdurend héél hard trekken. Dat komt door de combinatie van visco-elastisch gedrag en regeneratie/groei van de interne structuren van het lichaam, die beide tijdsafhankelijk zijn.

Specificaties van de Dynamische Nachtspalk

 • De dynamische Nachtspalk oefent continu druk uit op de voet door de opgespannen elastieken aan weerszijden en brengt de voet in dorsaal flecterende houding (tenen wijzen naar boven).
 • Daarmee wordt de kuitspier tegen zijn eindgrens aangetrokken en op spanning gehouden.
 • Door deze dynamische opbouw kan uw enkel-voet tijdens de slaap toch gewoon bewegen, maar brengen de veren uw voet in rust terug in maximale stand, zodat de spanning op achillespees/kuitspier z’n werk weer kan doen. Dat leidt uiteindelijk tot het beste resultaat.
 • Correctiekracht instelbaar
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen
 • Bandage in fraaie antraciet kleur
 • Randen mooi omgekraald en perfect afgewerkt
 • Mogelijkheid voor bekleding van de binnenzijde van de EVO
 • Mogelijkheid voor toevoeging van (eigen individueel vervaardigde) steunzool
 • Individueel op maat via Swift fotomaatname techniek.

De groene rubberen bandjes op de detail-foto zijn de veren die de voet naar dorsaalflexie brengen (de voet heffen). Uw behandelaar kan eenvoudig met de spanning spelen door veren toe te voegen of weg te laten. Zo kan een goede balans gevonden worden tussen klinisch effect en comfort.

Tijd is daarbij belangrijker dan kracht. Het is beter om de spanning niet té hoog te kiezen, zodat u de orthese voor langere tijd comfortabel kunt dragen, dan met extreme correctie kracht proberen maximaal effect te bereiken, maar de orthese dan niet lang aan te kunnen.

Indicatie

 • Soms treedt er een verkorting op in de achillespees/kuitspier. Meestal is dat het gevolg van een verhoogde tonus / spasticiteit in de kuitspier (met name de Gastrocnemius). Dit kan op termijn leiden tot ernstige loopstoornissen.
 • Het heffen van de voet in de zwaaifase wordt lastig of zelfs onmogelijk, waardoor struikelen steeds vaker optreedt.
 • Daarnaast ontstaat er een afwikkeling van de voet in de standfase waarbij er al heel vroeg sprake is van druk onder de voorvoet (op de tenen lopen). Als gevolg daarvan wordt het onderbeen meer naar achteren geduwd (de belastingslijn loopt dan voor de knie langs) en komt er een flinke extenderende (strekkende) belasting op de knie, die op termijn kan leiden tot hyperextensie (overstrekking) van de knie, ook wel Genu Recurvatum genoemd. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn en leidt tot een progressieve beschadiging van de knie.
 • In het filmpje hiernaast ziet u de boven genoemde elementen in het lopen terug (dat wil zeggen onvoldoende voetheffing, druk onder de voorvoet al vroeg in de standfase en overstrekking van de knie). Om te voorkomen dat het zover komt, wordt soms een Dynamische Nachtspalk voorgeschreven. Het doel van die orthese is om de voetheffer structuren (achillespees en kuitspier) gedurende langere tijd (meerdere uren per nacht) op milde spanning te houden. Uiteindelijk zullen ze dan langzaam oprekken. Als de behandeling voldoende lang wordt volgehouden is er vrijwel altijd ook een blijvend resultaat. Daarvoor is therapie-trouw natuurlijk wel erg belangrijk. Daarom is tijd belangrijker dan kracht: je hoeft jezelf echt niet te martelen, maar je moet het wel lang volhouden!

Bestelcode van de Dynamische Nachtspalk voor de professional

600007 | Dynamische Nachtspalk op basis van fotomaatname

600004 | Toevoeging print voor EVO
600005 | Toevoeging bekleding voor EVO
600006 | Toevoeging inlay voor EVO

600008 | Extra bandageset | antraciet
600013 | Extra bandageset | beige
600014 | Extra bandageset | blauw

enkel-voetorthese_nachtspalk


De enkel-voetorthese is verkrijgbaar in verschillende prints.

Maatname van de enkel-voetorthese (EVO)


Of download hier de Handleiding Ambroise Fotomaatname EVO.

Hoe werkt de Dynamische Nachtspalk

Detail Dynamische NachtspalkHier ziet u een detail opname van het scharnier en de veer-inrichting van de Swift Dynamische Nachtspalk. De naam zeg het al: deze Swift orthese is dynamisch. Op de afbeelding rechts kunt u de scharnieren zien. Deze scharnieren zijn in het model meegetrokken, wat tot een erg slanke oplossing leidt. Voor de meeste mensen is de cosmetiek van een Nachtspalk niet zo heel belangrijk, maar het in de weg zitten bij het op de zij liggen en dus het comfort des te meer. Daarom is het fijn dat de scharnieren van de Swift Dynamische Nachtspalk erg slank zijn.

Spelen met spanning

De groene rubberen elastische elementen leveren de correctiekracht van de Swift Dynamische Nachtspalk. Er kunnen eenvoudig veren worden toegevoegd én weggehaald. Het zoeken naar de juiste spanning is belangrijk. Als we de spanning té hoog maken, wordt de orthese oncomfortabel en zult u hem minder lang kunnen dragen. Omdat blijvende correctie vooral voorkomt uit het langdurig op spanning houden van de interne structuren rond de enkel, is het belangrijk dat we juist genoeg doen, maar vooral niet té veel.

Fotomaatname lateraal

Fotomaatname voor een Swift orthese

Ook de Nachtspalk (zowel Statisch als Dynamisch) van Swift wordt gemaakt op basis van de Swift fotomaatname techniek. Dat betekent voor u een snelle en simpele route. Geen ingewikkelde en tijdrovende sessie waarbij uw been gegipst moet worden en een snelle levering (Swift verstuurt de EVO vijf werkdagen na ontvangst van alle gegevens).

Terug naar boven

Onze partners: